Pozyskany po raz pierwszy przez polskich naukowców w połowie lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku kolagen z ryb morskich ma prawie taką samą strukturę oraz właściwości jak kolagen wytwarzany przez ludzki organizm. Naukowcom udało się pozyskać go bezpośrednio z rybiej skóry a po rozpuszczeniu w wodzie okazał się idealnym a przy tym bezpiecznym środkiem w krótkim czasie uzupełniającym ubytki kolagenu w naszym organizmie. Nie tylko świetnie się wchłania ale co jest najważniejsze w stu procentach jest przyswajalny przez ludzkie tkanki. Jak pokazują liczne badania naukowe spożywany w postaci płynu bądź kapsułek morski kolagen nie przechodzi procesów metabolicznych ani nie jest wydalany z organizmu co jednoznacznie potwierdza, że niemalże jego sto procent uzupełnia istniejące w tkankach ubytki.
W porównaniu do dostępnych w sprzedaży preparatów z zawartością kolagenu zwierzęcego bądź roślinnego hydrolizowany kolagen rybi zajmuje najwyższą pozycję w skuteczności i zarówno przez naukowców jak i fachowców w zakresie kosmetologii uważany jest za numer jeden wśród preparatów poprawiających sprężystość skóry i likwidujących zmarszczki.